Klima Bakımının Önemi Nedir?
Yaşam alanındaki sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştıran klimalar, düzenli olarak kullanıldıkları zaman belli dönemlerde bakım hizmetine ihtiyaç duyarlar. Bu işlem kapsamında cihazın genel temizliği yapılır, yedek parça kontrolü gerçekleşir ve bozulmaya yakın parçaları değiştirilir.
Bakımlar düzenli yapılmadığı taktirde cihazınız olası arızalara maruz kalabilir, kullanıcısına ekonomik zararlar yaşatabilir. Daha ciddi sorunlarla karşılaşmamak için klimanızda bir sorun olsa da, olmasa da mutlaka yetkili servis ile irtibata geçmeli ve yılda en az 2 kere bakımlarını yaptırmalısınız.
Klima Bakımı Neden Gereklidir?
Klimaların periyodik olarak bakımları yapılması gerekir. Bunun için pek çok neden vardır. Ancak en önemli sebebi sağlığınızı etkileyecek durumların oluşmasıdır. Temizlenmeyen cihazlarda bakteri oluşur ve yaşam alanına yayılarak kişilerde başta solunum olmak üzere çeşitli hastalıklar yaratır.
Ayrıca temizlenmeyen cihazlar ısı transfer yüzeylerinde toz parçacıkları oluşur ve bu durum cihazın düşük performansla çalışmasına, iç mekanizmasının bozulmasına ve yedek parça arızalarına kadar pek çok soruna neden olur.
Klima Bakımı Nasıl Yapılır?
Klima bakımı, belli aşamaların gerçekleşmesiyle yapılır. Öncelikle hava filtresinin bakımı gerçekleşir. Bu aşamada hava filtresinin bulunduğu panel çıkartılarak temizlenir. Klimanın bu parçasının günde bir temizlenmesi yeterlidir. Başka bakım işlemine de ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu işlemin gerçekleşmemesi halinde hava sirkülasyonu engellenir ve soğutma verimi düşer.
Klima yetkili servisler tarafından gerçekleştirilen periyodik bakım, daha teknik detaylar içermektedir. Bu bakım kapsamında öncelikle evaparatör ve kondaserin özel ısı eşanjör deterjanı ve basınçlı hava veya su ile temizliği sağlanır. R-22 gazının yüksek ve alçak basınç değeri kontrol edilir. Tüm soket bağlantıları tekrardan incelenir. Tüm fan pervaneleri temizlenir. Eksik gaz şarjı varsa düzeltilir.
Ofis ve Ev Bakımları!
Klimalar kullanım amacına göre farklılık gösterir. Bu sebeple evde kullanılan klimalar ofiste tercih edilmez. Her modelinde bakım işlemleri birbirinden farklıdır. Tüm klima kullanıcıları filtre temizliğini ihmal etmemelidir ve belli periyodlarda teknik servise bakımlarını yaptırmalıdır.
Ev klima bakımları;
- Periyodik olarak bakımı yapılmayan klimalar ideal filtreleme yapamayacağından bakteri üretir ve ciddi hastalıklara yol açar.
- Bu durum kullanıcıyı hem maddi hem de manevi yönden zarara uğratır. Özellikle çocuk ve yaşlıların yaşadığı evlerde bakımlar ihmal edilmemelidir.
- Bakımı yaptırılmayan klimalar evleri maddi açıdan zor duruma sokmaktadır. Öncelikle bakımı yapılmayan cihazlar elektrik sarfiyatını maksimum seviyelere çıkartır.
- Bakımsız klimalarda tüm elemanlar kapasitesinin üzerinde çalışır bu sebeple çabuk bozulur.
- Ev tipi klimaların bakımı yılda en az 2 kere yapılmalıdır. Filtreler ise günde bir temizlenmelidir.
Ofis klima bakımları;
- Ofiste kullanılan klimaların bakımı ev tipine göre çok daha önemlidir. Zira çok daha kalabalıktır ve tozlu bir ortam bulunur.
- Temizliği yapılmayan klimalar, kişilerde baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk ve burun kanaması gibi rahatsızlıklara neden olur.
- Cihazın bakımlarının zamanında yapılmaması beklenmedik durumlarda arızalanmasına neden olur. Bu durumda ortamı konforsuz bir hale getirecektir.
- Bakım yaptırmamak şirketlere maddi olarak zarar verecektir. Temizlenmeyen cihaz çok çalışacak ve elektrik faturasını ciddi oranda etkileyecektir.
- Klima ömürleri kısalacak ve kısa süre içerisinde yenilenmesi gerekecektir.
- İş yerlerinin klima bakımlarının yılda en az 4 kere yapması gerekir. Profesyonel sistemlerde kurulanlar içinse bu süre ayda 1 seferdir.